Home | Persoon | Zweethutceremonie ➫ | 6/1/19 Kracht van Intentie

Zweethutceremonie - De kracht van intentie                Inschrijven 

zondag 6 januari 2019 / 10u00 - 19u00

Wat? 

De zweethut is een 'sauna' zoals die oorspronkelijk beoefend werd door natuurvolkeren: een ceremonie van naar binnen keren; verbinden en herboren worden, dicht bij de natuur. 

De kracht van intentie.

We hebben net de overgang van oud naar nieuw meegemaakt met familie of vrienden, vuurwerk, dans en feestgedruis? Op deze zondag-na-nieuwjaar, keren we terug tot dicht bij de grond, onze natuur, het eenvoudige samenzijn en het hart van de winter. We leggen onze intenties in het midden voor het komende jaar. Wat mag er geboren worden? Wat willen we voeden?

In de 'sjaministische' tradities is 'dankbaarheid' een sterke 'kracht van intentie': dankbaarheid voor wat komen gaat én al reeds is. Zoals de boom die reeds in het zaadje zit. Tijd en materie zijn relatief. 

In de quantumwetenschap beginnen we een klein beetje te ontdekken van de theorie hieracher. De psychologie draagt ook haar steentje bij. Ceremonie brengt ons bij de praktijk.
In de christelijke traditie is het op deze dag toevallig ook 'driekoningen'. Hun geschenken aan het nieuwe leven: inzicht en verbinding met de geestelijke wereld (goud), offerbereidheid en deugd (wierook), verbinding met de ziel (mirre).

Waardoor willen we ons laten leiden?  Waar willen we ons voor inzetten? Wat zegt onze ziel?  

Deze vragen zijn niet zozeer bestemd voor ons hoofd. Dat mag gerust een handje toesteken, maar de sterk fysieke ceremonie kan ons vooral ook helpen 'zakken'. Zij brengt ons bij ons hart en bij onze verbinding met al wat leeft: daar waar intentie samenvalt met het geheel. Een oude zweethutleider waarschuwde ons ooit:

"Let op welke intentie je het universum instuurt, want je dient wat je ontvangt, straks ook nog aan te kunnen!"

Hoe?

We maken kort kennis in een cirkel.  We bereiden met zo weinig mogelijk woorden de ceremonie voor: hout halen, vuur opbouwen, water aanbrengen, tabakszakjes maken, de hut aankleden..

Zo gauw het vuur brand maken we het helemaal stil. 

We gaan stilte de hut in. We zitten samen in stilte, we luisteren naar het water op de hete stenen, de stoom, het druppen van ons zweet. Tijdens elk van de 4 ronden kunnen uit de stilte gebeden, liederen, verhalen, gedeelde intensies ontstaan. Steeds keren we terug naar stilte.  We worden herboren in stilte. Zelfs de heerlijke duik in 't verfrissende water doen we in stilte. In stilte genieten we dubbel en dik van de lekkere soep bij het vuur.  Ook de opruim gebeurt in stilte. Op het eind nemen we nog kort afscheid nemen in een cirkel. 

Voor wie?

 

Deze ceremonie is voor mannen en vrouwen.

Waar?

Hart van de Merode / Rode Laakstraat 13, Veerle Laakdal

Wanneer?

Zondag 6 januari 2018

Ontvangst vanaf 9u40 > Openingscirkel om 10u00
Einde uiterlijk 19u00.

Waardering

Met de zweethutceremonie willen we ten dienste staan van een groeiende groep mensen die zich thuis kunnen voelen in het hart van Merode én bij mekaar.

 • We vragen voor onze 'vrienden'-zweethutten van en voor het hart van de Merode een basisbedrag voor de onkosten: 20 € (inbegrepen 5€ voor het hart van de Merode + 5€ vergoeding aan een Sioux - Lakota -initiatief die ons de ceremonie doorgaven.) 
 • Onze begeleiding kan je waarderen met een vrije bijdrage .
  • Totale richtprijs: 55€.
  • Wie voor het eerst deelneemt aan een hut in het hart v/d Merode betaalt de richtprijs.

Meebrengen.

2 badhanddoeken, badjas of doek om rond je te slaan, laarzen, werkkledij,  regenkledij, warmere kleren voor achteraf.

Goed om weten.

 • De voorbereiding maakt integraal deel uit van de ceremonie.
 • Het is best om nuchter te blijven gedurende de ganse ceremonie.
 • We gaan de hut in met een badlaken of omslagdoek om. 
 • Je wordt uitgenodigd buiten je comfortzone te gaan. Daarbij is er ook oor voor jouw specifieke behoeften.
 • Stel je vraag indien je nog info mist. 

Meer info over de zweethutceremonie vind je hier